04/10/2017

Enric Ramiro i Roca

Nascut al Cabanyal i veí d’Algemesí, és professor d’EGB en l’especialitat de Ciències humanes i mestre de valencià per la UV i la Generalitat Catalana, llicenciat i doctor en Geografia i Història, Màster en Didàctica de les Ciències Socials, Geografia, Història i Art per la Universitat de València. Actualment treballa a la Universitat Jaume I de Castelló en el Departament d’Educació.

Ha impartit nombrosos cursos de formació al professorat, patrocinats per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, les Universitats valencianes i els Moviments de Renovació Pedagògica així com Escoles d’Estiu i de la Tardor.

Forma part del Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera (CO.DE.RI.), del Moviment Cooperatiu d’Escola Popular del País Valencià (Moviment Freinet), del Grup GEA-CLIO, del Grup DIMPA (Didàctica de la Imatge i el Patrimoni), i de la Junta de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera.

El seu treball professional s’ha distribuït entre l’educació infantil, la primària, la secundària, l’Escola d’Adults, la formació del professorat i la universitat (Jaume I de Castelló i Universitat de València). Les seues línies d’investigació se centren en l’animació escriptora i jocs de llengua, l’alfabetització científica a infantil i primària, la sociolingüística, la geografia de la percepció i del comportament, i l’educació intercultural.

Ha treballat en la secció d’educació dels diaris HOJA DEL LUNES, LEVANTE Edició general, i LEVANTE Edició la Ribera de la qual és col·laborador habitual. És membre del Consell Assessor de la revista Presència, Balma: Didàctica de la Geografia i la Història, Espais Didàctics i Cuadernos Interculturales (Xile). Ha portat la secció de comentari de llibres de les revistes PAPERS D’EDUCACIÓ I CULTURA (Conselleria), Escola Catalana i Sembra (publicació de la Federació d’Escoles en Valencià).

Ha escrit unes cinc cents articles a revistes d’àmbit universitari i didàctic com Cuadernos de Geografía (Universitat de València), Millars (Universitat de Castelló), Papeles de Geografía (Universidad de Murcia), Revista de Teoría y didáctica de las Ciencias Sociales (Universidad de los Andes-Venezuela), Cuadernos Interculturales (Universidad de Valparaíso-Xile), E-currículum (Brasil)… i d’àmbit general i educatiu com Treballs de la Societat Catalana de Geografia (Institut d’Estudis Catalans), Cuadernos de Pedagogía, Educación y Biblioteca (Madrid), Novedades Educativas (Argentina), i d’altres de didàctica com Cuadernos de Pedagogia, GUIX, In-fàn-ci-a, Consum, Conceptos de Educación …

Ha escrit i col·laborat en uns cent setanta llibres, i participat en més de vuit-centes activitats formatives. És coautor de materials curriculars per a les editorials Edelvives, Bromera, Reclam i Nau Llibres, i de literatura infantil per a Camacuc, l’Eixam i Edelvives, i didàctics com Graó.

Ha guanyat el primer premi d’innovació educativa de la Universitat Jaume I en la seua primera i tercera edició, el d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació (2006), materials interculturals de la Conselleria d’Educació (2008), així com altres de la Fundació Baldiri Reixach, Ajuntaments… Està enamorat de la família, disfruta dels amics i li encanta la llima i les vacances. Aprén i se sorprén tots els dies i creu en els reis… mags.