09/03/2018

Mujeres y represión franquista. Una guía para su estudio en Valencia.

El proper dilluns 12 de Març presentarem a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, a les 18.30 h., el llibre “Mujeres y represión franquista. Una guía para su estudio en Valencia” (vore invitació en adjunt i extractes en goo.gl/3d8k3X).

Este llibre és resultat d’un treball col·lectiu de diversos investigadors de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, dut a terme gràcies a una subvenció de la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana. Sorgeix davant la constatació que molts dels grans avanços en la investigació sobre la història de les dones, la dictadura franquista i les particularitats de la repressió femenina segueixen sense plasmar-se en els llibres de text. La dictadura i la repressió són sovint abordades de forma superficial i amb una insuficient perspectiva crítica i de gènere. Les dones apareixen sota el franquisme –igual que en molts altres períodes- com un subjecte passiu, obviant el seu protagonisme i la seua capacitat de resistència.

 

Enfront d’este negatiu panorama, el principal objectiu d’esta guia és proporcionar al professorat i a l’alumnat de 4art d’ESO, Batxillerat i Universitat, però també al públic general, una síntesi amena, rigorosa i actualitzada de la repressió franquista sobre les dones i de les seues pràctiques de resistència. S’ha realitzat un important treball de localització de textos d’historiadors especialistes, fotografies, documentació d’arxius públics, documentals, còmics, pel·lícules o testimonis orals. Al temps, front al tradicional còpia-i-pega, hem proposat diferents activitats amb una finalitat reflexiva i d’aprofundiment, fomentant el treball cooperatiu i tendint ponts amb les inquietuds de l’alumnat actual, amb el seu entorn i amb els problemes del present.

Esperem poder comptar amb la vostra presència en un acte en el qual Ana Aguado, Vicenta Verdugo i Carlos Fuertes reflexionaran sobre la memòria de les dones que van patir i van combatre la dictadura i sobre la necessitat d’un ensenyament de la història crític, actualitzat i amb perspectiva de gènere. Un ensenyament, en fi, que contribuïsca a la construcció d’una ciutadania activa compromesa amb la democràcia, amb els drets socials i amb la igualtat entre homes i dones.

Esperant que la informació siga del vostre interès, rebeu una cordial salutació, Mélanie Ibáñez Domingo, Javier Esteve Martí, Juan Carlos Colomer Rubio, Carlos Fuertes Muñoz, Vicenta Verdugo Martí i Ana Aguado Higón.

Cazarabet conversa con…   Carlos Fuertes Muñoz y Vicenta Verdugo Martí

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/verdugofuertes.htm 

09/03/2018 | ELPERIODIC.COM