06/07/2017

Ontinyent-Projecte

CRONOGRAFIA:

1.- Curs 2014/15. L’IES Jaume I presenta el projecte Space Jaume One; consisteix en enlairar un globus sonda per a l’estudi de paràmetres relacionats amb la contaminació atmosfèrica i la meteorologia. La Regidoria de Medi Ambient se suma al projecte.

2.- Curs 2015/16.

– El Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de Magisteri, en el context d’una tesi doctoral, ofereix la seua col·laboració per a l’aprofitament didàctic del projecte. I planteja un estudi sobre el clima i paisatge actuals a Ontinyent que abasteix des de l’Educació Infantil fins la Universitat. L’Extensió Universitària d’Ontinyent se suma al projecte.

– La Universitat proposa treballar conjuntament amb els centres educatius d’Ontinyent i planteja la possibilitat de fer l’estudi sobre el clima i paisatge en forma d’unitat didàctica adaptada, en principi, a 1r d’ESO i 5é de primària.

– Els col·legis  La Milagrosa, La Concepción, CEIP Bonavista, CEIP Martínez Valls, CEIP Vicente Gironés, CRA Riu d’Albaida de El Palomar i l’IES de Jaume I ofereixen les seues aules per respondre un qüestionari sobre les idees espontànies de l’alumnat de 1r i 5é de Primària i 2n de l’ESO.  Es la primera fase per a confeccionar dita unitat didàctica. També col·laboren els centres CP Rafael Juan Vidal i l’IES Pou Clar.

– El 29 de juny, Xosé Souto, professor titular de la Universitat de València i director del programa de doctorat d’Investigació en Didàctiques Específiques, convoca una reunió amb representants dels centres educatius, associacions ciutadanes i especialistes per analitzar el projecte d’innovació i recerca que estem realitzant. A la reunió assistiren tots els centres educatius excepte dos que ja hi havien comunicat el seu interès de formar part del projecte.

– El 7 de juliol el Vicerector de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa de la Universitat de València aprova el nostre projecte dins de la convocatòria d’ajudes per al desenvolupament dels projectes d’innovació educativa i millora de la qualitat docent a la Universitat de València per al curs 2016/2017.

Curs 16/17. Es proposa fer un Seminari pel professorat de l’ensenyament bàsic. Es farà el seu reconeixement a través de la Universitat i el CEFIRE. La durada s’establirà a una primera reunió al mes de setembre de 2016.

Ara, per continuar aquest treball de manera il·lusionant, és fa necessària una nova col·laboració de tots nosaltres, perquè mestres i professors som l’eix vertebrador del projecte, som els que convivim amb els discents i, per tant, fem possible el seu aprenentatge personal i en harmonia amb el medi natural. Propostes per enguany:

Setembre/Octubre  

1.- Hi ha la possibilitat de organitzar seminaris sobre:

  1. a) Què és el canvi climàtic? (amb la col.laboració del Vicerrector, Jorge Hermosilla). Es farà la negociació per convidar a especialistes al tema. Jorge Olcina. Pérez Cueva. Pablo Guerra. Benito.

Octubre 2017. Alejandro Pérez Cueva

Llibre de Pablo Guerra. Pràcticament està finalitzat

  1. b) Fonts orals i recerca sociològica del medi local. Igualment conten al recolçament del Departament de Didàctica de les ciències socials i experimentals per xerrades introductòries. Antonio Calzado, Ricard Torres, sociologia.

Setembre 2017. Antonio Calzado

c)Possibilitat de crear una beca de col·laboració des de la universitat

No ha sigut possible. Veure possibilitats aquest any.

d)Espai a la Universitat per innovació

Tenim un local i possibilitat de arxius a la UV

2.- Col.laborar amb projectes de centre com, posem per cas, el Projecte Fi de Curs 2015-2016 L’AIGUA (Colegio La Milagrosa) o el Projecte del CEE Vall Blanca. Per aquesta tasca existeix el compromís de visitar i assessorar als centres educatius

            Col·laboració en el projecte Nos Propomos!

En altres coordinades geogràfiques, ja hi ha referents com:

– Proxecto Terra (Galicia)

– Nos propomos (Lisboa)

– Ecoriba ( Riba-roja)

-Existeixen relacions amb aquests projectes.

3.- Conèixer directament les experiències didàctiques publicades en el nº 84 de la revista Íber i que estan molt relacionades amb el nostre projecte. Es possible publicar algunes experiències prèvies: articles de 13.000 caràcters (amb espais) que narren una experiència aplicada a l’aulaEncara no ha sigut possible.

4.-El dia 22 de setembre hi ha una xerrada sobre mobilitat i transport que estarà precedida d’una reunió amb el professorat d’Ontinyent per organitzar el curs 2016/17. Cal afegir els dades de la xerrada i convocar la reunió prèvia

– En aquesta reunió, haurien de portar ja NOM-COGNOMS de persones concretes i tram d’edat en què volen treballar, que vam quedar:

– Infantil + 1r cicle primària

– 2n i 3r cicle primària

– ESO

– Bat / Cicles

El grup de Inf./EE/1Prim. es centrarà en l’estudi del Pou Clar

El grup del segon/tercer cicle de Primària: riu Clariano

Secundària: Clima i paisatge a Ontinyent 2025

 

– A partir d’allí, es pot fer un certificat de participació en el projecte i dependent del treball es pot certificar “a posteriori” el que s’ha fet. Cada

grup haurà de treballar en un esquema semblant a aquest:

1) Triada d’eix temàtic vertebrador a desenvolupar en la UD (dins del

genèric de “Clima i Paissatge a Ontinyent”).

2) Planificació de la formació específica a fer al professorat. Seminaris que volem fer

3) Disseny i redacció d’una UD per nivell per a tractar el tema.

4) Implementació a les aules

5) Avaluació de la UD i del procés i retroalimentació.

 

Tenim l’exemple de l’experimentació a l’IES Jaume I

5.- Participar en l’experimentació per confeccionar la unitat didàctica sobre clima i paisatge.

Exemple de l’activitat que han realitzat al centre de Secundària Jaume I. Materials.

6.- Activitats que tu o el teu centre proposa:

Juny 17

Publicació de la unitat didàctica sobre clima i paisatge actuals a Ontinyent.

 Trobades d’innovació de 29/30 de juny de 2017: dos comunicacions

Curs 17/18 

Experimentació de la unitat didàctica sobre clima i paisatge actuals a Ontinyent.

 

NOSPROPOMOS

http://nospropomos2016.weebly.com/

Proyecto que nace en Portugal, se expande a Brasil y España (Ciudad Real, Ontinyent y Valencia) y supone una buena aportación de la enseñanza de la geografía al aprendizaje en servicio.

  

Presentació a la comunitat educativa d’Ontinyent (presentació)

JORNADES 16 DE MAIG DE 2017.

Formulació d’una unitat didàctica per estudiar l Població d’Ontinyent (presentació)

Unitat didáctica “Ens seguirem banyant en el Pou Clar?“: Valencià, castellà

JORNADES 26 DE JUNY DE 2017.

  

  

  

  

Participació i formació de la Comunitat Escolar d’Ontinyent. Projecte docent. Departament de didàctica de les Ciències Socials i experimentals: (presentació)

Informe de Luis Guillermo Torres.

Ressenya de Yeimy Barbosa Molina.

I TROBADA D’INTERCANVIS, D’EXPERIÈNCIES I D’INNOVACIÓ.

Facultat de magisteri de València: 30 DE JUNY DE 2017.

  

   

  

Miquel Martínez i Benito Campo: “Propuesta didáctica desde el estudio local de clima y paisaje“. IES Jaume I, Ontinyent.

Unitat didàctica “Ens seguirem banyant en el Pou Clar?: Valenciàcastellà

http://www.turismo.ontinyent.es/cast/rutes/pouclar.htm

  

L’alumnat de l’IES Jaume I s’interessa per la gestió municipal de la Sostenibilitat

El centre participa al programa internacional “Nos Propomos” amb una investigació de temàtica verda
8/03/2018

La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, i el regidor de Territori, Jaime Peris, eren convidats esta setmana en l’IES Jaume I a contestar a una sèrie de preguntes i inquietuds de l’alumnat del centre, vinculades principalment a la Sostenibilitat. Els i les joves havien demanat al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent poder resoldre alguns dubtes que els havien sorgit a partir del treball que estan elaborant per a la seua participació en el programa internacional “Nos Propomos” de Geografía, Educació i Ciutadania.

 

Folgueras explicava que “hem anat a donar resposta a tots els dubtes que ens han transmès per a poder ajudar-los en el seu projecte. Com tenien moltes preguntes al voltant del riu Clariano i del funcionament dels contenidors de reciclatge de roba hem considerat que seria interessant que també ens acompanyaren l’agent rural del departament de Medi Ambient i un tècnic de l’empresa gestora dels contenidors Texlimca S.A.” declarava la regidora.

 

Encara que al principi només anaven a resoldre qüestions al voltant de la Sostenibilitat i el Medi Ambient, finalment els i les joves han pogut fer altres preguntes que els inquietaven al voltant del funcionament i les competències de l’ajuntament. Jaime Peris incidia en què “aquest tipus d’accions són molt importants perquè és necessari apropar les administracions al jovent d’Ontinyent i que coneguen com treballen”.

 

L’alumnat de l’IES Jaume I ja va viatjar a València, el passat dissabte, acompanyats del regidor d’Educació, Óscar Borrell per assistir a la presentació del projecte “Nos Propomos”. L’institut participarà en aquesta iniciativa presentant una investigació de l’entorn del municipi en temàtica verda, en la qual s’abordarà aspectes com el futur del Pou Clar.

Alumnes de l’IES Jaume I al  I Congresso Internacional Nós Propomos

El passat dissabte, 8 de setembre, una representació d’alumnes de l’IES Jaume I d’Ontinyent va presentar a Lisboa les seues propostes per millorar Ontinyent dins del programa Ontinyent Participa. L’acte universitari va tindre lloc dins del I Congresso Internacional Nós Propomos: Geografia, Educação e Cidadania en l’IGOT – Institut de Geografía e Ordenamento do Território-. Els alumnes, dèsset xiques i tres xics, feren públiques les seues investigacions en anglès, castellà i en valencià. Els quatre treballs són:

1.-  The teenagers are looking for a place to go and have fun, can it be? We propose… (Los jóvenes buscamos un lugar de ocio, ¿puede ser? Nosotros proponemos…) A place.

2.- ¿Qué hacemos en el Paraje Serra de l’Ombria? Nosotros proponemos… Una vía verde.

3.- Ho fem bé amb els animals de companyia?… Nosaltres proposem… Màquines Pipicans

4.-¿Cómo queremos aprender lo estudiantes? Nosotros proponemos…  Trabajar con la metodología de Nosotros Proponemos en otras materias escolares.

Els equips d’alumnes centraren la seua intervenció en explicar les característiques de l’espai geogràfic ontinyentí i formularen propostes per millorar l’ordenament del territori local dins del context conegut com “d’acció local i pensament global”. La forma de treball va consistir en seguir els passos propis del mètode científic: llançament d’una hipòtesi, observació del tema que els interessava, recerca i selecció d’informació i, finalment, les propostes de millora.  Per als alumnes aquesta manera de treballar ha resultat altament motivadora. Fins i tot, han estat treballant de forma altruista fins el dia 5 d’agost; i el 3 de setembre ja estaven assajant les seues intervencions.

El comitè organitzador del congrés, sota la direcció del catedràtic Xosé Manuel Souto i Sergio Claudino, ha felicitat els alumnes i els han lliurat un certificat com a ponents.

Pots vore ací les fotos

A continuació, us presentem algunes respostes dels alumnes participants a la pregunta, què és el que més us ha agradat de treballar en el projecte de Nosaltres Proposem?  Ací teniu algunes de les seues respostes literals:

– El que més m’ha agradat d’aquest treball, ha sigut que és molt diferent d’uns altres perquè treballem en equip i ho hem fet a l’estiu, cosa que no fem de normal en les altres assignatures.
– El que ens ha agradat ha sigut vindre a Lisboa, exposar els nostres treballs que hem preparat amb molt esforç, i que han respectat les nostres opinions en tot moment. Ana, Andrea, Nerea, Nuria i Estefanía.
– El que més m’ha agradat ha sigut mantenir la il·lusió que teníem tots al principi d’any, quan aquest projecte va començar. Dani **Ede.
– El que més m’ha agradat és treballar en equip, tots junts, i exposar el treball en el congrés. Marc Gandia.
– Al meu el que més m’ha agradat és que tot el que hem fet ho hem fet en equip Àlex Gramage
– Hem tingut la llibertat de fer el treball sobre el tema que ens semblava més important, que és una manera diferent de treballar, i finalment, les eixides de camp. Ana, Andrea i Núria.
– El que m’ha agradat és que hem treballat amb un projecte que va a ser una experiència inoblidable , i que a voltes ho he passat bé encara que unes altres no , perquè a voltes no he estat implicada o conscient del que feia. Alba.
– M’ha agradat molt la implicació de molts mestres, alumnes i mares, també conèixer a molta gent d’altres països. Sandra.
– Hem après un altre mètode de treball molt més eficaç que el tradicional, i ha tingut uns efectes favorables en tots els meus companys.
– Haver conegut a gent d’altres països i haver pogut participar en un projecte universal. Ha sigut una experiència inoblidable. Bea.
– M’ha agradat saber que molta gent venia des de Sud-amèrica per a sentir les nostres propostes. Les presentacions han sigut molt interessants; a més hem tingut l’oportunitat d’exposar els treballs que hem fet al llarg de tot l’estiu. Ho recordaré tota la vida. Sandra.